انواع نادر دیابت
اگر مانند بسیاری از افراد ، احتمالاً فکر میکنید دو نوع دیابت وجود دارد: نوع 1 و نوع 2. اما برخی از اشکال این بیماری وجود دارند که به خوبی در آن گروهها قرار نمیگیرند. MODY (دیابت با شروع بلوغ در جوانان) و LADA (دیابت خودایمنی نهفته در بزرگسالان) دو نمونه بارز هستند. آنها برخی از ویژگی های نوع 1 و نوع 2 را به اشتراک می گذارند، اما علائم و درمان های خاص خود را نیز دارند. در این مقاله از سایت yarawoundclinic.com قصد داریم تا درباره انواع غیر معمول دیابت صحبت کنیم پس با ما همرا باشید.
دیابت با شروع بلوغ جوانان (MODY) چیست؟
MODY معمولاً زمانی که شما یک نوجوان یا بزرگسال هستید ظاهر می شود. این تغییرات در ژنها به نام جهش ایجاد میشود که بر میزان تولید انسولین در بدن تأثیر میگذارد، هورمونی که به بدن کمک میکند از قند برای انرژی استفاده کند. اگر انسولین کافی نداشته باشید، سطح قند خون شما بالا می رود. MODY نسبتا نادر است. حدود 5 درصد از افراد مبتلا به دیابت در ایالات متحده به این نوع مبتلا هستند.
علائم دیابت MODY چیست؟
علائم ممکن است متفاوت باشد و بستگی به این دارد که کدام جهش ژنی باعث دیابت MODY شما شده است. به طور کلی، علائم MODY خفیف است و به تدریج خود را نشان می دهد. به همین دلیل است که بسیاری از افراد زمانی که آزمایش خون معمول انجام میدهند،نشان می دهد که سطح قند خون آنها غیرطبیعی است. اگر علائمی دارید، مانند سایر انواع دیابت خواهد بود، مانند:
- تشنگی بیشتر
- نیاز به ادرار کردن اغلب
- تاری دید
- عفونت های مکرر
دیابت MODY چگونه تشخیص داده می شود؟
اگر آزمایش قند خون نشان دهد که شما دیابت دارید، پزشک ممکن است مشکوک شود به اینکه شما دیابت MODY دارید به دلایلی مانند:
در نوجوانی یا اوایل بزرگسالی تشخیص داده شد که دیابت دارید.
شما چندین نسل از افراد در خانواده خود دارید که دیابت داشته اند.
شما ویژگی های معمول دیابت نوع 1 یا 2 مانند چاقی یا فشار خون بالا را ندارید.
ممکن است پزشک به شما پیشنهاد کند که آزمایش ژنتیکی برای تایید ابتلا به دیابت MODY انجام دهید. این معمولاً با نمونه خون یا بزاق که در آزمایشگاه بررسی می شود انجام می شود.
MODY چگونه درمان می شود؟
گزینه های درمانی شما برای دیابت MODY، و اینکه چقدر احتمال دارد جواب دهد، به این بستگی دارد که کدام جهش ژنتیکی باعث بیماری شما شده است. پزشکان اکثر اشکال MODY را با نوعی داروی خوراکی دیابت به نام سولفونیل اوره درمان می کنند. این داروها به پانکراس شما کمک می کنند تا انسولین بیشتری بسازد. بسته به نوع دیابت MODY که دارید، ممکن است نیاز به تزریق انسولین داشته باشید. برخی از افراد می توانند وضعیت خود را با تغییرات سبک زندگی مانند رژیم غذایی و ورزش مدیریت کنند.
دیابت خودایمنی پنهان در بزرگسالان (LADA) چیست؟
ممکن است گاهی بشنوید که مردم دیابت LADA را با نام غیر رسمی آن – “دیابت نوع 1.5” صدا می کنند. مانند دیابت نوع 1، دیابت LADA به این دلیل اتفاق می افتد که بدن شما آنتی بادی هایی می سازد که باعث می شوند سیستم ایمنی – دفاع بدن شما در برابر میکروب ها – به سلول های انسولین ساز لوزالمعده حمله کند. با از بین رفتن توانایی ساخت انسولین، بدن شما دیگر نمی تواند سطح قند خون را کنترل کند. برخلاف دیابت نوع 1، علائم شما به آرامی بدتر می شود و ممکن است ماه ها یا سال ها پس از تشخیص نیازی به درمان نداشته باشید.
علائم دیابت LADA چیست؟
علائم دیابت LADA مشابه علائم دیابت نوع 1 یا 2 است. ممکن است تشنه شوید، نیاز به ادرار کردن مکرر داشته باشید، دید تاری داشته باشید، یا وزن خود را کاهش دهید، حتی اگر اشتهایتان بالا برود. همچنین ممکن است علائمی مانند:
- عفونت های مکرر
- ضعف و خستگی
- پوست خشک و خارش دار
- سوزن سوزن شدن در دست یا پا
چگونه دیابت LADA تشخیص داده می شود؟
دیابت LADA معمولاً از 30 سالگی شروع می شود و پزشکان گاهی آن را با دیابت نوع 2 اشتباه می گیرند. اما اگر با داروهای استاندارد دیابت که از طریق خوراکی مصرف میکنید بهبودی پیدا نکنید، پزشک ممکن است به داشتن دیابت LADA مشکوک شود. تنها راه برای تایید تشخیص LADA از طریق آزمایش خون است که آنتی بادی ها را علیه سلول های انسولین ساز پانکراس بررسی می کند. پزشک شما همچنین ممکن است سطوح پروتئینی به نام پپتید C را بررسی کند تا اطلاعاتی در مورد میزان تولید انسولین بدن شما بدست آورد.
دیابت LADA چگونه درمان می شود؟
در ابتدا، ممکن است بتوانید LADA را با داروهای دیابتی که از طریق خوراکی مصرف می کنید و همچنین رژیم غذایی و تغییرات سبک زندگی را مدیریت کنید. از آنجایی که بدن شما به تدریج به سلول های انسولین ساز پانکراس آسیب می رساند، در نهایت برای مدیریت سطح قند خون خود به تزریق انسولین نیاز خواهید داشت.
دیابت شکننده (Brittle) چیست؟
دیابت شکننده نامی است که پزشکان به دیابتی میگویند که کنترل آن بسیار سخت است. به آن دیابت “ناپایدار” نیز می گویند. کلمات شکننده و ناپایدار هر دو می توانند به معنای “ناپایدار” یا “به راحتی تغییر کنند” باشند.هنگامی که دیابت شکننده دارید، سطح گلوکز خون شما اغلب از بسیار پایین (هیپوگلیسمی) به بسیار بالا (هیپرگلیسمی) تغییر می کند. تقریبا همیشه با دیابت نوع 1 مرتبط است. این نوع جداگانه ای از دیابت نیست، بلکه بیشتر شبیه یک عارضه یا زیر مجموعه بیماری است.
علل و علائم دیابت شکننده
از آنجایی که هر دیابتی زمانی که شما آن را به خوبی مدیریت نکنید می تواند ناپایدار باشد، تشخیص دیابت شکننده می تواند مشکل باشد. اگر سطح قند خون شما به شدت نوسان کند، دلایل زیادی برای آن وجود دارد، از جمله:
- شما داروهای خود را مصرف نمی کنید یا سطح گلوکز خود را آنطور که باید آزمایش نمی کنید.
- استرس زیاد
- یک اختلال خوردن
- روده های شما برای جذب مواد مغذی تلاش می کنند.
- بیماری سلیاک
- گاستروپارزی – وضعیتی که باعث کند شدن یا توقف تخلیه غذا از معده به روده می شود.
- شما به انسولین بسیار حساس هستید
اغلب، ممکن است یک یا چند مورد از این موارد باشد. در بسیاری از موارد، پزشکان دقیقاً نمی دانند چه چیزی باعث آن می شود.
دیابت و پانکراس
پانکراس شما عضوی است که در عمق شکم (شکم) بین معده و ستون فقرات شما قرار دارد.. با ترشح هورمونی به نام انسولین در جریان خون به هضم غذا کمک می کند و قند خون را کنترل می کند. اگر لوزالمعده شما آنطور که باید کار نمی کند یا بدن شما نتواند از انسولین تولید شده استفاده کند، سطح قند خون شما بسیار بالا می رود و به دیابت مبتلا می شوید.. ارتباطی بین دیابت و سایر بیماری های لوزالمعده مانند پانکراتیت یا سرطان پانکراس وجود دارد. اما اگر دیابت دارید، به طور خودکار این مشکلات دیگر را نخواهید داشت. و داشتن این مشکلات دیگر به این معنی نیست که مطمئناً به دیابت مبتلا خواهید شد.
سه نوع رایج دیابت وجود دارد:
دیابت نوع 1: سیستم ایمنی بدن شما به سلولهای لوزالمعده که انسولین میسازند حمله میکند، بنابراین نمیتواند به اندازه کافی برای حفظ سطح قند خون شما در جایی که باید باشد، تولید کند.
دیابت نوع 2: این رایج ترین شکل است. این زمانی است که لوزالمعده شما انسولین کافی یا انسولین تولید نمی کند یا بدن شما نمی تواند از انسولینی که تولید می کند به خوبی استفاده کند. گلوکز نمی تواند وارد سلول های شما شود، بنابراین در خون باقی می ماند.
دیابت بارداری: این فقط در دوران بارداری اتفاق می افتد. تغییرات هورمونی شما در آن زمان باعث می شود بدن شما به طور معمول نتواند از انسولین استفاده کند، بنابراین پانکراس شما نمی تواند به اندازه کافی انسولین بسازد. این نوع معمولاً پس از تولد نوزاد از بین می رود. اما اگر این بیماری را داشته اید، احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 در آینده افزایش می یابد.
دیابت گاهی اوقات می تواند به سایر مشکلات مربوط به پانکراس شما مرتبط باشد.
دیابت و پانکراتیت
پانکراتیت زمانی است که پانکراس شما ملتهب می شود. زمانی اتفاق می افتد که پروتئین ها (آنزیم ها) در سیستم گوارش شما در حالی که هنوز در لوزالمعده (پانکراس) شما هستند شروع به فعالیت می کنند و سلول های آن را تحریک می کنند. در حالی که دیابت باعث پانکراتیت نمی شود، افراد مبتلا به نوع 2 در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به آن هستند. چندین چیز وجود دارد که می تواند باعث پانکراتیت شود، از جمله عفونت ها و سیگار کشیدن. اما رایج ترین آنها مصرف زیاد الکل و سنگ های صفراوی هستند که توده های کوچکی در کیسه صفرا هستند. گاهی اوقات، علت ناشناخته است.
دو نوع پانکراتیت وجود دارد:
- پانکراتیت حاد به طور ناگهانی ظاهر می شود و چند روز طول می کشد.
- پانکراتیت مزمن بیماری است که علائم آن طی سالیان متمادی ظاهر می شود و از بین می رود. این نوع می تواند به سلول های پانکراس آسیب برساند. این می تواند باعث ایجاد بافت اسکار، از دست دادن عملکرد و مشکلات گوارشی شود. اگر بارها و بارها تکرار شود، می تواند باعث دیابت شود.
علائم پانکراتیت عبارتند از:
- درد در قسمت بالای شکم
- دردی در شکم که به پشت شما سرایت می کند
- تب
- نبض تند
- ناراحتی معده (تهوع)
- پرتاب کردن (استفراغ)
- حساسیت شکم
پزشکان می توانند پانکراتیت را درمان کنند. یک مورد جدی از آن ممکن است شما را مجبور به ماندن در بیمارستان کند. اگر دیابت نوع 2 دارید، بدن شما به احتمال زیاد قادر به پردازش انسولین نیست، بنابراین به درمان انسولین بیشتری نیاز خواهید داشت. شما می توانید با کاهش وزن یا حفظ یک سبک زندگی سالم، سیگار نکشیدن و دوری از الکل خطر ابتلا به این بیماری را کاهش دهید.
1 دیدگاه