درمان زخم پای دیابتی یکی از عواملی است که افراد مبتلا به دیابت را درگیر می کند. به طور معمول، زخم ها باید در عرض چند هفته به خوبی در روند بهبود باشند. اما برخی از شرایط پزشکی، مانند دیابت، می تواند روند بهبودی را کندتر کند و احتمال عفونت را افزایش دهد. خبر خوب این است که راه هایی برای افراد مبتلا به دیابت وجود دارد که به بهبود زخم کمک می کنند. در ادامه ی مطالب سایت www.yarawoundclinic.com بخوانید تا بدانید چرا دیابت میتواند باعث کندتر شدن ترمیم زخمها شود و چه کاری میتوانید برای تسریع این روند انجام دهید.
علت بهبود کند زخم پای دیابتی
ابتلا به دیابت لزوماً به این معنی نیست که زخم ها به آهستگی بهبود مییابند. با این حال، عوامل خاصی وجود دارد که احتمال بروز مشکلات درمانی را افزایش می دهد. در ادامه به مواردی که باعث علت بهبود کند زخم پای دیابتی می شوند اشاره کرده ایم.
- سطح گلوکز خون بالا
اگر دیابت دارید، بدن شما نمی داند چگونه به تنهایی قند خون خود را به طور موثر کنترل کند. اگر سطح قند خون شما به طور مداوم بالا باشد، میتواند منجر به مشکلاتی در گردش خون، اعصاب و سیستم ایمنی شود که همه اینها میتواند مانع از بهبود زخم شود.
- گردش خون ضعیف
اگر گردش خون ضعیفی دارید، بهبود زخم ها بیشتر طول می کشد. به این دلیل که رسیدن خون به محل زخم برای مبارزه با عفونت و کمک به روند بازسازی سخت تر است. یکی از دلایل گردش خون ضعیف غلظت خون شماست. اگر سطح گلوکز بالایی دارید، خون شما غلیظ تر است و فرستادن آن از نوک انگشتان به انتهای انگشتان پا برای قلب سخت تر می شود. افراد مبتلا به دیابت نیز بیشتر در معرض تجمع پلاک در رگ های خونی خود هستند. این تجمع ، رگ های خونی را باریک می کند و فشار خون را سخت تر می کند. بسیاری از افراد مبتلا به دیابت نیز به بیماری عروق محیطی مبتلا هستند که باعث کاهش جریان خون در بازوها و پاهای شما می شود.
- سیستم ایمنی ضعیف شده
برخی از شرایط پزشکی می توانند بر عملکرد سیستم ایمنی شما تأثیر بگذارند. اگر مبتلا به دیابت هستید، سیستم ایمنی بدن شما ممکن است نتواند عفونت های پوست و زخم را تحت کنترل درآورد. قند خون بالا می تواند ترکیب شیمیایی خون شما را به گونه ای تغییر دهد که دفاع بدن شما را کاهش دهد و سیستم ایمنی شما را ضعیف تر کند. و همچنین سطح بالای قند خون میتواند باکتریها را قویتر کند، بنابراین برای سیستم ایمنی ضعیفتر مبارزه با باکتریهای مهاجم سختتر است.
- التهابی که خیلی طول بکشد یا عود کند
التهاب بخشی طبیعی از روند بهبودی است. اما بعد از حدود یک هفته، قرمزی و تورم اطراف زخم شما باید از بین برود. اگر اینطور نیست، چیزی مانع روند بهبودی می شود.
همچنین، شما فقط باید در ابتدای بهبود زخم شاهد التهاب باشید. اگر التهاب بعداً در روند بهبودی دوباره ظاهر شود، ممکن است نشانه عفونت یا مشکل دیگری باشد.
- علائم عفونت یا آسیب بافتی
زخم ها و زخم های دیابتی وقتی عفونی می شوند نمی توانند التیام پیدا کنند. بنابراین ، با پزشک خود صحبت کنید ، اگر زخم یا پوست اطراف آن:
- در لمس حساس، دردناک یا داغ است
- چرک یا مایع ترشح می کند
- رنگ غیر معمول یا در لبه ها تیره است
- بوی بدی می دهد
عوامل تاثیر گذار در بهبود سریع زخم پای دیابت
درمان زودهنگام زخم های دیابتی مهمترین کاری است که می توانید برای جلوگیری از جدی شدن زخم های جزئی انجام دهید. اما کارهایی نیز وجود دارد که می توانید برای حمایت از فرآیندهای بهبودی زخم خود انجام دهید و حتی احتمال زخم شدن را به طور کلی کاهش دهید .برای سریع ترین درمان زخم پای دیابتی بهتر است موارد زیر را رعایت کنید.
- قند خون را مدیریت کنید
اگر با دیابت زندگی میکنید، میدانید که کنترل قند خون کلید بسیاری از جنبههای سلامتی شماست – و بهبود زخم نیز از این قاعده مستثنی نیست.اگر قند خون شما در محدوده هدف باشد، باکتری ها قوی نخواهند بود و ممکن است بتوانید زودتر با عفونت ها مبارزه کنید
- مراقبت مناسب از پا را تمرین کنید
زخم پا شایع ترین نوع زخم شدید دیابتی است. از طریق مراقبت مناسب از پا، ممکن است بتوانید از زخم پا جلوگیری کنید.
در اینجا چند نکته وجود دارد:
پاها را تمیز، خشک و مرطوب نگه دارید – روزانه پاهای خود را بشویید اما آنها را خیس نکنید. هنگامی که پاهای شما تمیز شد، آنها را با احتیاط خشک کنید، به خصوص بین انگشتان پا. رطوبت بین انگشتان پا می تواند منجر به زخم پای دیابتی شود.
مطمئن شوید که ناخنهای پا کوتاه شدهاند و سپس لبههای تیز را سوهان کنید.
اگر پینه، بونیون، زگیل یا میخچه روی پای خود دارید، سعی نکنید آن را به تنهایی از بین ببرید. پزشک شما می داند که چگونه از آن مراقبت کند و در عین حال به جلوگیری از عفونت کمک کند.
جوراب ها را با احتیاط انتخاب کنید – جوراب های سفیدی بپوشید که نخی هستند یا به طور خاص برای خشک نگه داشتن پا طراحی شده اند. آنها نباید نوارهای تنگ یا درزهای ضخیم داشته باشند که بتوانند روی پوست شما ساییده شوند.
کفشهای مناسب بپوشید – کفشهای پنجه بسته با پنجه پهن انتخاب کنید. کفش های نامناسب می توانند ساییده شوند و باعث ایجاد زخم و بدتر شدن زخم شوند. به علاوه، کفش های بد یکی از دلایل اصلی درد پا هستند.
پاهای خود را بپوشانید – حتی در داخل خانه با پای برهنه نروید.
پوشیدن جوراب سفید نیز می تواند کمک کننده باشد. اگر لکه قرمز یا جایی دیدید که جورابتان به پوستتان چسبیده است، پایتان را بررسی کنید تا ببینید آیا زخمی دارید که جدید است یا خوب نمی شود.
مصرف پروتئین خود را افزایش دهید و یک رژیم غذایی سالم داشته باشید
یک توصیه غذایی رایج برای افراد مبتلا به دیابت، کربوهیدرات کمتر و پروتئین بیشتر است. به این دلیل است که اگر غذاهایی با قند کمتر و سطوح گلیسمی پایین تر مصرف کنید، کنترل سطح قند خون بسیار آسان تر است.خوردن پروتئین بیشتر یک مزیت اضافه دارد – می تواند به بهبود سریع تر زخم ها کمک کند. اگر رژیم غذایی شما حاوی پروتئین کافی نباشد، بدن شما ممکن است مدت بیشتری طول بکشد تا بافت جدید بسازد و زخم های شما ممکن است بیشتر ملتهب یا عفونی شوند.
همچنین، فضایی را برای میوه ها و سبزیجات حاوی ویتامین A و C باز کنید، زیرا این مواد مغذی برای بهبود زخم ها حیاتی هستند و سیستم ایمنی بدن شما را تقویت می کند. غذاهای خوب برای اضافه کردن به لیست خرید شامل اسفناج، فلفل دلمه ای، مرکبات، کلم بروکلی، اسفناج، گیلاس و کدو حلوایی است.
فعال بمانید
اجازه ندهید ترس از زخمی شدن شما را از ورزش باز دارد. حرکت بدن بخش مهمی از مدیریت دیابت است. ورزش منظم میزان استفاده بدن از انسولین را بهبود می بخشد – بنابراین می توانید کمتر انسولین مصرف کنید و شانس بیشتری برای کنترل سطح قند خون خود داشته باشید.
البته، شما باید اقداماتی را انجام دهید تا مطمئن شوید که برنامه ورزشی شما منجر به زخم و مشکلات بهبود زخم نمی شود. مراقب آسیب های جدید باشید و فورا آنها را درمان کنید. و اگر زخمی دارید که در حال بهبود است، از وارد کردن فشار اضافی روی آن اجتناب کنید. اگر مطمئن نیستید که چگونه می توانید با خیال راحت ورزش کنید، با پزشک خود صحبت کنید.
سیگار نکشید
اگر دیابت دارید، سیگار کشیدن احتمال بروز عوارضی را افزایش می دهد که می تواند منجر به زخم های مزمن دیابتی شود. تعدادی دلیل برای این وجود دارد:
نیکوتین سطح قند خون را افزایش می دهد و مدیریت دیابت را دشوارتر می کند.
بدن شما در انتقال اکسیژن و خون کمتر موثر است.
مواد شیمیایی موجود در سیگار باعث افزایش التهاب می شود.
اقداماتی وجود دارد که می توانید در خانه انجام دهید تا مطمئن شوید که زخم های کوچک و زخم پای دیابتی به مشکلات بزرگ تبدیل نمی شوند. در سایت www.yarawoundclinic.com چند نکته اضافی وجود دارد:
فوراً بریدگی ها، خراش ها و سایر زخم ها را پیدا کرده و درمان کنید. اگر زخم های جدید را فوراً درمان کنید، می توانید قبل از اینکه اوضاع بد شود، مراقبت از آنها را شروع کنید. بنابراین به محض اینکه بریدگی یا زخم دیابتی پیدا کردید:
- دستانتان را با آب و صابون بشویید.
- زخم را با آب گرم بشویید.
- برای توقف هرگونه خونریزی فشار وارد کنید.
- کرم آنتی بیوتیک بزنید و با باند بپوشانید.
در صورت عدم بهبود برای ویزیت و درمان زخم به کلینیک زخم و ترمیم بافت مراجعه کنید.
البته، اگر نمیدانید زخم دارید، نمیتوانید به سرعت آن را درمان کنید. بنابراین اگر از نوروپاتی رنج می برید، مراقب زخم های جدید باشید. روزانه دست ها و پاهای خود را چک کنید و فراموش نکنید که بین انگشتان پا را چک کنید.
3 دیدگاه ها