دیابت بارداری

دیابت بارداری

دیابت بارداری سطح بالای قند خون (گلوکز) در دوران بارداری است. در حدود 4 درصد از بارداری ها اتفاق می افتد. در ادامه yarawoundclinic.com کامل ترین توضیحات را درباره دیبات در دوران بارداری گفته است که با رعایت این نکات می توانید از این نوع بیماری جلوگیری کنید.

دیابت بارداری (Gestational Diabetes) چیست؟

دیابت بارداری نوعی دیابت است که برای اولین بار در زن بارداری که قبل از بارداری دیابت نداشته است، دیده می شود. دیابت بارداری معمولا در اواسط بارداری خود را نشان می دهد. پزشکان اغلب آن را بین هفته های 24 تا 28 بارداری آزمایش می کنند. این بیماری سالانه 10 درصد از زنان باردار در ایالات متحده را تحت تأثیر قرار می دهد. دیابت بارداری دو دسته است. زنان با کلاس A1 می توانند آن را از طریق رژیم غذایی و ورزش مدیریت کنند. کسانی که کلاس A2 دارند باید انسولین یا سایر داروها را مصرف نمایند. دیابت بارداری پس از زایمان از بین می رود. اما می تواند بر سلامت کودک شما تأثیر بگذارد و خطر ابتلا به دیابت نوع2 را در مراحل بعدی زندگی افزایش دهد. شما می توانید اقداماتی را انجام دهید تا شما و کودکتان سالم بمانید.

علائم دیابت بارداری چیست؟

آیا ممکن است دیابت بارداری داشته باشید و ندانید؟ تقریباً 10 درصد از زنان باردار در اواسط بارداری متوجه دیابت بارداری می شوند. اکثر آنها از این خبر شگفت زده می شوند زیرا همان احساسی را دارند که همیشه داشته اند: سالم و عادی. دیابت بارداری نوعی دیابت است که فقط زنان باردار را مبتلا می کند. در زنانی که قبلاً دیابت نداشته اند ظاهر می شود. و در بسیاری از این زنان ( نه همه) ، پس از تولد نوزادشان خود به خود از بین می رود.

ممکن است اصلا علائم دیابت بارداری نداشته باشید. به همین دلیل ، پزشک باید شما را از این نظر بین هفته های ۲۴ تا ۲۸ بارداری غربالگری کند،. این آزمایش سطح گلوکز خون (قند خون) شما را پس از دریافت گلوکز بررسی می کند. برخی از زنان باردار متوجه علائم ظریف دیابت بارداری می شوند. علائم مشابه سایر اشکال دیابت است.

علائم دیابت بارداری عبارتند از:

احساس تشنگی. ممکن است بخواهید خیلی بیشتر از حد معمول بنوشید. حتی زمانی که چیز نمکی نخورده باشید، در یک روز گرم به پیاده روی نرفته باشید یا کاری انجام نداده باشید که باعث شود یک لیوان آب اضافی بخواهید، احساس تشنگی خواهید کرد.

احساس خستگی. اگر حتی در اوایل روز احساس خستگی می‌کنید، ممکن است بیشتر از فشار بارداری باشد که باعث خستگی شما می‌شود. از پزشک خود بپرسید که آیا در معرض خطر ابتلا به دیابت بارداری هستید یا خیر.

خشکی دهان. خشکی دهان ممکن است با افزایش تشنگی همراه باشد. ممکن است بخواهید آب بیشتری بنوشید تا از شر احساس خشکی خلاص شوید. هر دو می توانند نشانه دیابت بارداری باشند.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

همه زنان باردار چه علائم داشته باشند ، چه نداشته باشند از نظر دیابت بارداری غربالگری می شوند. اما اگر شروع به مشاهده هر یک از علائم کردید باید با پزشک خود صحبت کنید. اگر متوجه شدید که دیابت بارداری دارید، ممکن است پزشک از شما بخواهد که در ادامه دوران بارداری بیشتر به مطب او مراجعه کنید تا بتواند از سلامت شما مراقبت کند. همچنین ممکن است نیاز باشد رژیم غذایی و برنامه ورزشی سختی را دنبال کنید، همچنین سطح قند خون خود را کنترل کنید یا برای کنترل دیابت بارداری خود دارو مصرف کنید.

علل دیابت بارداری چیست؟

دیابت بارداری قند خون بالایی است که فقط در دوران بارداری به آن مبتلا می شوید. کلمه “بارداری” به معنای زمانی است که کودک در رحم رشد می کند. در ایالات متحده تخمین زده می شود که از هر 100 زن باردار 6 نفر به این بیماری مبتلا هستند. حتی اگر قبل از بارداری دیابت نداشته باشید، می توانید به آن مبتلا شوید.

کنترل خوب قند خون برای سلامتی شما و کودک شما مهم است. اولین قدم در مدیریت آن این است که بفهمیم چه چیزی باعث دیابت بارداری می شود.

بارداری و قند خون بالا

وقتی غذا می خورید، بدن شما کربوهیدرات های غذاها را به قندی به نام گلوکز تجزیه می کند. قند وارد جریان خون شما می شود. از آنجا به سلول های شما می رود تا به بدن شما انرژی بدهد. اندامی به نام لوزالمعده هورمونی به نام انسولین می سازد که به انتقال قند به داخل سلول ها و کاهش مقدار آن در خون کمک می کند.

در دوران بارداری، جفت – ارگانی که وظیفه اکسیژن رسانی و تغذیه کودک شما بر عهده دارد. همچنین هورمون هایی ترشح می کند که به رشد کودک شما کمک می کند. برخی از این موارد ساخت یا استفاده از انسولین را برای بدن شما دشوارتر می کند. که مقاومت به انسولین نامیده می شود. برای ثابت نگه داشتن سطح قند خون، لوزالمعده شما باید انسولین بیشتری بسازد – به اندازه سه برابر بیشتر از حد معمول. اگر نتواند به اندازه کافی انسولین اضافی تولید کند، قند خون شما افزایش می یابد و به دیابت بارداری مبتلا خواهید شد.

چرا به دیابت بارداری مبتلا می شوید؟

شما ممکن است بیشتر به این بیماری مبتلا شوید اگر:

  • قبل از بارداری اضافه وزن داشتید. وزن اضافی استفاده از انسولین را برای بدن دشوارتر می کند.
  • در دوران بارداری خیلی سریع وزن اضافه می کنید
  • شما یک والدین، برادر یا خواهر مبتلا به دیابت نوع 2 دارید
  • سطح قند خون شما بالاست، اما آنقدر بالا نیست که بتوانید دیابت را تشخیص دهید. این پیش دیابت نامیده می شود.
  • شما در بارداری قبلی دیابت بارداری داشتید
  • شما بالای 25 سال سن دارید
  • شما نوزادی با وزن بیش از 9 پوند به دنیا آوردید
  • شما بچه ای داشتید که مرده به دنیا آمده است
  • شما یک بیماری به نام سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) دارید.
  • شما آفریقایی-آمریکایی، سرخپوست آمریکایی، اسپانیایی تبار یا ساکن جزیره اقیانوس آرام هستید

آیا می توانم خطردیابت را در خود کاهش دهم؟

از هر 100 زن باردار، 9 نفر به بیماری دیابت بارداری (GDM) مبتلا می شوند. که می تواند شما را در معرض خطر مشکلات دوران بارداری و زایمان قرار دهد. وقتی باردار هستید، سلول‌های شما کمی نسبت به انسولین مقاوم‌تر می‌شوند. این باعث می شود که میزان گلوکز یا قند خون شما افزایش یابد. قند اضافی کمک می کند تا مواد مغذی بیشتری در دسترس کودک شما قرار گیرد. اما اگر سلول های شما بیش از حد مقاوم شوند و گلوکز نتواند به آنها نفوذ کند، سطح قند خون شما بسیار بالا می رود. می تواند برای شما و کودک در حال رشد شما مشکلاتی ایجاد کند. اگرچه برخی فاکتورها به این معنی است که احتمال ابتلای شما به دیابت بارداری بیشتر است، اما می‌توانید اقداماتی را برای کاهش خطر انجام دهید.

چه کسی به دیابت بارداری مبتلا می شود؟

هیچ کس نمی تواند به طور قطع بگوید چه کسی به دیابت بارداری مبتلا می شود، اما در موارد زیر شانس ابتلا شما افزایش می یابد:

  1. داشتن اضافه وزن قبل از بارداری
  2. نژاد آفریقایی-آمریکایی، آسیایی، اسپانیایی، بومی آلاسکا، ساکن جزیره اقیانوس آرام، یا بومی آمریکایی
  3. سطح قند خون بالاتر از آنچه باید باشد اما به اندازه کافی بالا نیست که دیابت داشته باشید (به این حالت پیش دیابت می گویند)
  4. سابقه خانوادگی دیابت
  5. سابقه دیابت بارداری
  6. داشتن سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یا بیماری دیگری که با مشکلات انسولین مرتبط است
  7. داشتن فشار خون بالا، کلسترول بالا، بیماری قلبی یا سایر عوارض پزشکی
  8. سابقه تولد نوزاد ماکروزوم (بزرگ)(وزن بیش از 9 پوند)
  9. سابقه سقط جنین
  10. سابقه به دنیا آوردن نوزاد مرده یا دارای نقایص مادرزادی خاص
  11. سن بالاتر از 25 سال

آزمایشات و تشخیص دیابت بارداری

دیابت بارداری معمولا در نیمه دوم بارداری اتفاق می افتد. اگر در معرض خطر هستید پزشکتان آن را بین هفته های 24 تا 28 یا زودتر بررسی می کند.

پزشک به شما آزمایش تحمل گلوکز می دهد: شما 50 گرم گلوکز را در یک نوشیدنی شیرین می نوشید که قند خون شما را افزایش می دهد. یک ساعت بعد، آزمایش گلوکز خون می‌گیرید تا ببینید بدنتان چگونه با این همه قند کنار می‌آید. اگر نتایج نشان داد که قند خون شما بالاتر از حد معینی است، به آزمایش تحمل گلوکز خوراکی 3 ساعته نیاز دارید، به این معنی که 3 ساعت پس از نوشیدن یک نوشیدنی 100 گرمی گلوکز، آزمایش گلوکز خون دریافت خواهید کرد. همچنین پزشک می‌تواند شما را با ۱۲ ساعت ناشتا بودن آزمایش کند، سپس یک نوشیدنی ۷۵ گرمی گلوکز و آزمایش قند خون ۲ ساعته به شما بدهد.

اگر در معرض خطر بالایی قرار دارید اما نتایج آزمایش شما طبیعی است، ممکن است پزشک در اواخر بارداری مجدداً شما را آزمایش کند تا مطمئن شود هنوز آن را ندارید.

درمان دیابت بارداری

اگر دیابت بارداری دارید، برای حفظ سلامت خود و جنینتان در طول بارداری و زایمان، در اسرع وقت به درمان نیاز خواهید داشت. پزشک از شما می خواهد که:

  1. سطح قند خونتان را چهار بار یا بیشتر در روز چک کنید
  2. ادرار خود را از نظر وجود کتون بررسی کنید، مواد شیمیایی که به این معنی است که دیابت شما تحت کنترل نیست
  3. رژیم غذایی سالم داشته باشید
  4. ورزش را به یک عادت تبدیل کنید

پزشک وزن شما و رشد کودک شما را پیگیری خواهد کرد و ممکن است به شما انسولین یا داروی دیگری بدهند تا قند خونتان را تحت کنترل داشته باشند.

سطح هدف قند خون برای زنان در دوران بارداری

انجمن دیابت آمریکا این سطوح قند خون را برای زنان بارداری که قند خونشان را آزمایش می کنند توصیه می کند:

قبل از غذا: 95 میلی گرم در دسی لیتر یا کمتر

یک ساعت بعد از غذا: 140 میلی گرم در دسی لیتر یا کمتر

دو ساعت بعد از غذا: 120 میلی گرم در دسی لیتر یا کمتر

رژیم غذایی و ورزش برای دیابت بارداری

برای سالم ماندن این مراحل ساده را انجام دهید:

از یک رژیم غذایی سالم و کم قند استفاده کنید. با پزشک خود صحبت کنید تا مطمئن شوید تغذیه مورد نیازتان را دریافت می کنید. از یک برنامه غذایی که برای افراد مبتلا به دیابت تهیه شده است پیروی کنید:

قندهای طبیعی مانند میوه ها، هویج و کشمش  را جانشین تنقلات شیرین مانند کوکی ها، آب نبات و بستنی نمایید. سبزیجات و غلات کامل را اضافه کنید و مراقب اندازه سهم غذایتان باشید.

هر روز سه وعده غذایی کوچک همراه با دو یا سه میان وعده تقریباً یکسان میل کنید.

۴۰ درصد کالری روزانه خود را از کربوهیدرات و ۲۰ درصد از پروتئین دریافت کنید. بیشتر کربوهیدرات ها باید از کربوهیدرات های پیچیده و با فیبر بالا تشکیل شوند و چربی آن بین 25 تا 40 درصد باشد.

روزانه 20 تا 35 گرم فیبر مصرف کنید. غذاهایی مانند نان سبوس دار، غلات و پاستا؛ برنج قهوه ای؛ بلغور؛ جو دوسر؛ و سبزیجات و میوه ها به شما کمک می کنند تا به این مقدار برسید.

کل چربی خود را به کمتر از 40 درصد از کالری روزانه تان محدود کنید. چربی اشباع شده باید کمتر از 10 درصد کل کالری مصرفیتان باشد.

غذاهای متنوع بخورید تا مطمئن شوید که ویتامین ها و مواد معدنی کافی دریافت می کنید. ممکن است در صورت کمبود نیاز به مصرف مکمل داشته باشید.

در طول دوران بارداری خود ورزش نمایید. زمانی که دیابت بارداری دارید می توانید تا زمانی که پزشکتان می گوید مشکلی ندارید ورزش نمایید. فعال بودن راه خوبی برای کمک به مدیریت قند خون است. تناسب اندام در دوران بارداری برای وضعیت بدن شما نیز مفید است و می تواند برخی از مشکلات رایج مانند کمردرد و خستگی را مهار کند.

هر چه زودتر فعال شوید. بیشتر روزهای هفته 30 دقیقه فعالیت متوسط داشته باشید. دویدن، پیاده روی، شنا و دوچرخه سواری گزینه های خوبی هستند.

آیا قبل از اینکه بفهمید باردار هستید تمرینی انجام می دادید؟ آیا فعالیتی دارید که دوست دارید؟ با پزشک خود مشورت کنید تا ببینید آیا می توانید آن را ادامه دهید، آیا باید تغییراتی ایجاد کنید یا بهتر است چیز دیگری را امتحان کنید.

ورزش می تواند قند خون شما را کاهش دهد. بنابراین زمانی که ورزش می کنید، همیشه نوعی قند سریع مانند قرص گلوکز یا آب نبات سفت همراه خود داشته باشید.

مراقبت های مناسب دوران بارداری را دریافت کنید: پزشک نه تنها می تواند شما را از نظر این وضعیت غربالگری کند بلکه می تواند در مورد غذا، فعالیت و کاهش وزن به شما مشاوره دهد.همچنین می تواند شما را به سایر متخصصان سلامت مانند متخصصان تغذیه ارجاع دهد که آنها می توانند شما را کمک نمایند.

اگر حالت تهوع صبحگاهی دارید، میان وعده های کوچک بخورید. قبل از بلند شدن از رختخواب بیسکویت، غلات یا چوب شور میل کنید. همانطور که روز خود را پشت سر می گذارید، اغلب وعده های غذایی کوچک میل کنید و از مصرف غذاهای چرب، سرخ شده خودداری کنید.

اگر انسولین مصرف می کنید، مطمئن شوید که برنامه ای برای مقابله با قند خون پایین دارید. تزریق انسولین می تواند سطح گلوکز شما را کاهش دهد. اگر مطمئن نیستید چه کاری باید انجام دهید با پزشک خود صحبت کنید.

پیشگیری از دیابت بارداری

شما می توانید خطر خود را قبل از بارداری کاهش دهید:

  1. خوردن یک رژیم غذایی سالم
  2. فعال ماندن
  3. از دست دادن وزن اضافی

    آیا دیابت بارداری بر جنین من تأثیر می گذارد؟

اگر شما و پزشکتان در حین ابتلا به دیابت بارداری، قند خون خود را کنترل کنید، احتمالاً کودک شما سالم خواهد بود. بلافاصله پس از زایمان، پزشکان سطح قند خون نوزاد شما را بررسی می کنند. اگر پایین باشد، ممکن است نیاز به دریافت گلوکز از طریق IV داشته باشد تا زمانی که به حالت عادی برگردد. دیابت بارداری احتمال داشتن نوزادی بزرگتر از حد طبیعی را افزایش می دهد. همچنین با یرقان مرتبط است که در این بیماری پوست نوزاد زرد به نظر می رسد. زردی معمولاً با درمان به سرعت از بین می رود.

اگرچه احتمال ابتلای فرزند شما به دیابت نوع 2 در آینده بیشتر از سایر کودکان خواهد بود، اما یک سبک زندگی سالم (شامل یک رژیم غذایی خوب و فعالیت بدنی زیاد) می تواند این خطر را کاهش دهد.

 آیا به دیابت نوع 2 مبتلا خواهم شد؟

از آنجایی که شما دیابت بارداری داشته اید، شانس بیشتری برای ابتلا به دیابت نوع 2 دارید. اما قطعا این اتفاق نخواهد افتاد و شما می توانید برای جلوگیری از آن اقدام کنید. سطح قند خون شما احتمالاً حدود 6 هفته پس از زایمان به حالت عادی باز می گردد. (پزشک شما آن را بررسی خواهد کرد.) در صورت انجام، باید هر 3 سال یک بار آزمایشات بعدی را انجام دهید.

  • برای کاهش خطر به دیابت بارداری :
  1. سعی کنید وزن خود را در محدوده سالم نگه دارید. مطمئن نیستی که چیه؟ از دکترت بپرس
  2. رژیم غذایی مناسبی داشته باشید که شامل مقدار زیادی سبزیجات، غلات کامل، میوه ها و پروتئین بدون چربی باشد.
  3. ورزش را به عادت تبدیل کنید.

اگر قصد دارید نوزاد دیگری داشته باشید، به خاطر داشته باشید که احتمال ابتلای مجدد به دیابت بارداری در شما بیشتر است. از پزشک خود بپرسید که آیا تغییراتی در شیوه زندگی وجود دارد که به شما در جلوگیری از آن کمک می کند.

مشکلات دیابت بارداری در دوران بارداری

اگر قند خون مادر مبتلا به دیابت بارداری به خوبی کنترل نشود، می تواند مشکلاتی را برای زن باردار و جنین ایجاد کند:

  1. یک کودک فوق العاده بزرگ (ماکروزوم)

دیابتی که به خوبی کنترل نشود باعث بالا رفتن قند خون نوزاد می گرددد. کودک “بیش از حد” سیر شده و بسیار بزرگ می شود. علاوه بر ایجاد ناراحتی برای زن در چند ماه آخر بارداری، یک نوزاد بزرگ می تواند مشکلاتی را در حین زایمان هم برای مادر و هم برای نوزاد ایجاد کند. ممکن است مادر برای زایمان نیاز به سزارین داشته باشد. نوزاد ممکن است با آسیب عصبی به دلیل فشار روی شانه در هنگام زایمان به دنیا بیاید.

  1. سزارین

سزارین عملی برای زایمان از طریق شکم مادر است. زنی که دیابت دارد و به خوبی کنترل نشده است، شانس بیشتری برای نیاز به سزارین برای زایمان دارد. زمانی که نوزاد با سزارین به دنیا می آید، مدت زمان بیشتری طول می کشد تا زن پس از زایمان بهبود یابد.

  1. فشار خون بالا (پره اکلامپسی)

هنگامی که یک زن باردار دارای فشار خون بالا، پروتئین در ادرار، و اغلب ادم در انگشتان دست و پا است که از بین نمی رود، ممکن است به پره اکلامپسی مبتلا شود. این یک مشکل جدی است که نیاز به نظارت دقیق و مدیریت توسط پزشک دارد. فشار خون بالا می تواند هم به زن و هم به جنین او آسیب برساند. ممکن است منجر به تولد نوزاد نارس شود و همچنین می تواند باعث تشنج یا سکته (لخته شدن خون یا خونریزی در مغز که منجر به آسیب مغزی شود) در زن در حین لیبر و زایمان گردد. زنان مبتلا به دیابت بیشتر از زنان بدون دیابت فشار خون بالا دارند.

  1. قند خون پایین (هیپوگلیسمی)

افراد مبتلا به دیابت که از انسولین یا سایر داروهای دیابت استفاده می کنند، ممکن است قند خونشان بسیار پایین باشد. قند خون پایین اگر به سرعت درمان نشود، می تواند بسیار جدی و حتی کشنده باشد. اگر زنان به دقت مراقب قند خون خود باشند و قند خون پایین را به موقع درمان کنند، می توان از افت شدید قند خون جلوگیری کرد. اگر دیابت یک زن در دوران بارداری به خوبی کنترل نشود، نوزاد او می تواند خیلی سریع پس از تولد دچار افت قند خون شود. قند خون نوزاد باید چند ساعت پس از زایمان کنترل شود.

پنج نکته برای زنان مبتلا به دیابت بارداری

  1. غذاهای سالم مصرف کنید.

غذاهای سالم را از برنامه غذایی که برای افراد مبتلا به دیابت تهیه شده است مصرف کنید. یک متخصص تغذیه می تواند به شما در ایجاد یک برنامه غذایی سالم کمک نماید. درباره برنامه غذایی دیابتی بیشتر بدانید.

یک متخصص تغذیه همچنین می تواند به شما در یادگیری نحوه کنترل قند خون در دوران بارداری کمک کند.

  1. به طور منظم ورزش نمایید.

ورزش راه دیگری برای کنترل قند خون است. به تعادل مصرف غذا کمک می کند. پس از بررسی با پزشک خود، می توانید به طور منظم در دوران بارداری و بعد از آن ورزش کنید. حداقل پنج روز در هفته حداقل 30 دقیقه فعالیت بدنی با شدت متوسط مثل پیاده روی سریع، شنا یا بازی فعالانه با کودکان داشته باشید.

  1. قند خونتان را کنترل کنید.

از آنجایی که بارداری باعث می شود نیاز بدن به انرژی تغییر کند، سطح قند خون می تواند خیلی سریع تغییر کند. طبق دستور پزشک، مرتباً قند خون خود را چک کنید.

  1. در صورت نیاز انسولین مصرف کنید.

گاهی اوقات یک زن مبتلا به دیابت بارداری باید انسولین مصرف کند. اگر انسولین توسط پزشک شما تجویز شده است، آن را طبق دستور مصرف کنید تا به کنترل قند خون کمک کنید.

  1. بعد از بارداری آزمایش دیابت بدهید.

6 تا 12 هفته پس از تولد نوزاد و سپس هر 1 تا 3 سال یکبار آزمایش دیابت بدهید. برای اکثر زنان مبتلا به دیابت بارداری، دیابت بلافاصله پس از زایمان برطرف می شود. اگر از بین نرود، دیابت نوع 2 نامیده می شود. حتی اگر دیابت بعد از تولد نوزاد برطرف شود، نیمی از زنانی که دیابت بارداری داشتند دیرتر به دیابت نوع 2 مبتلا می شوند. برای زنی که دیابت بارداری داشته است، مهم است که پس از بارداری به ورزش و رژیم غذایی سالم ادامه دهد تا از ابتلا به دیابت نوع 2 جلوگیری کند یا به تاخیر بیاندازد. همچنین باید به پزشک خود یادآوری کند که قند خون او را هر 1 تا 3 سال یکبار بررسی کند.

1 دیدگاه

  • عطاملک جوینی, 25 مرداد, 1401 @ 5:36 ق.ظ پاسخ

    ما تو سیستان متاسفانه کلینیک زخم مناسب نداریم. با این کلینیک تو اینستاگرام اشنا شدم و خانمم رو برای درمان زخم بستر به این کلینیک اوردم. با توجه به مشکلات مالی ما اما باز هم هزینه های درمانی شون از همه جا کم تر بود. پزشکا و پرستارا هم برخورد فوق العده ای داشتن که له ادم دلگرمی میداد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.