معرفی بیماری دیابت
دیابت نوعی بیماری است که شامل مشکلاتی با هورمون انسولین است. وقتی سالم هستید، پانکراس (ارگانی در پشت معده) انسولین ترشح می کند تا به بدن شما کمک کند قند موجود در غذایی که می خورید را ذخیره و استفاده کند. دیابت زمانی اتفاق می افتد که یک یا چند مورد از موارد زیر رخ دهد:
- پانکراس شما هیچ انسولینی تولید نمی کند.
- پانکراس شما انسولین بسیار کمی تولید می کند.
- بدن شما آنطور که باید به انسولین پاسخ نمی دهد.
وقتی انسولین کافی وجود ندارد یا انسولین آنطور که باید استفاده نمی شود، گلوکز (قند) نمی تواند وارد سلول های شما شود. در عوض در جریان خون شما جمع می شود. این می تواند به بسیاری از نواحی بدن آسیب برساند. همچنین، از آنجایی که سلول ها گلوکز مورد نیاز خود را دریافت نمی کنند، آنطور که باید کار نمی کنند. در این مقاله از سایت کلینیک زخم جهاد دانشگاهی قصد داریم تا درباره بیماری دیابت صحبت کنیم پس با ما همرا باشید.
انواع دیابت
سه نوع عمده دیابت وجود دارد: دیابت نوع 1، دیابت نوع 2 و دیابت بارداری
نوعی دیگر از دیابت وجود دارد که افراد اطلاعاتی از این دیابت ندارند برای شناخت این نوع بر روی مقاله انواع غیرمعمول دیابت کلیک کنید تا این نوع را بشناسید تا به آن مبتلا نشوید.
دیابت نوع 1:
این نوع دیابت معمولا در دوران کودکی شروع می شود. پانکراس شما تولید انسولین را متوقف می کند.و شما تا آخر عمر دیابت نوع 1 دارید.
چه کسانی به دیابت نوع 1 مبتلا می شوند؟
موارد اصلی که منجر به آن می شود عبارتند از:
- سابقه خانوادگی
اگر خویشاوندان مبتلا به دیابت دارید، احتمال ابتلای شما نیز بیشتر است. هرکسی که مادر، پدر، خواهر یا برادر مبتلا به دیابت
نوع 1 دارد باید معاینه شود. یک آزمایش خون ساده می تواند آن را تشخیص دهد.
- بیماری های پانکراس
بیماری های پانکراس می توانند توانایی آن در ساخت انسولین را کاهش دهند.
- عفونت یا بیماری
برخی از عفونتها و بیماریها، عمدتاً موارد نادر، میتوانند به پانکراس آسیب برسانند.
دیابت نوع 2:
اگر شما این نوع را دارید، بدن شما نمی تواند از انسولین تولید شده استفاده کند. این مقاومت به انسولین نامیده می شود. دیابت نوع 2 معمولاً بزرگسالان را تحت تأثیر قرار می دهد، اما می تواند در هر زمانی از زندگی شما شروع شود.
چه کسانی به دیابت نوع 2 مبتلا می شوند؟
موارد اصلی که منجر به آن می شود عبارتند از:
- چاقی یا اضافه وزن
تحقیقات نشان می دهد که این یکی از دلایل اصلی دیابت نوع 2 است. به دلیل افزایش چاقی در بین کودکان آمریکایی، این نوع چاقی بیشتر نوجوانان را تحت تاثیر قرار می دهد.
- اختلال تحمل گلوکز
پیش دیابت (پره دیابت) نوع خفیفتر این بیماری است. با یک آزمایش خون ساده می توان آن را تشخیص داد. اگر این مشکل را دارید، احتمال زیادی وجود دارد که به دیابت نوع 2 مبتلا شوید.
- مقاومت به انسولین
دیابت نوع 2 اغلب با سلول هایی شروع می شود که به انسولین مقاوم هستند. این بدان معناست که لوزالمعده(پانکراس) شما باید سخت کار کند تا انسولین کافی برای تامین نیازهای بدن شما تولید کند.
- پیشینه قومی
دیابت بیشتر در آمریکایی های اسپانیایی تبار/لاتین، آفریقایی-آمریکایی ها، بومیان آمریکایی، آسیایی-آمریکایی ها، ساکنان جزایر اقیانوس آرام و بومیان آلاسکا اتفاق می افتد.
- دیابت بارداری
اگر در دوران بارداری دیابت داشتید. این امر شانس ابتلا به دیابت نوع 2 را در مراحل بعدی زندگی شما افزایش می دهد.
- شیوه زندگی کم تحرک
شما کمتر از سه بار در هفته ورزش می کنید
- سابقه خانوادگی
والدین یا خواهر و برادری دارید که دیابت دارند
- سندرم تخمدان پلی کیستیک
زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) در معرض خطر دیابت نوع 2 ، بیشتری هستند
- سن
اگر بالای 45 سال دارید و اضافه وزن دارید یا اگر علائم دیابت دارید، با پزشک خود در مورد یک آزمایش غربالگری ساده صحبت کنید.
دیابت بی مزه چیست؟
اصطلاح “دیابت بی مزه” ربطی به قند خون بالا ندارد. در عوض، این یک اصطلاح کلی برای هر بیماری است که باعث می شود بدن شما مقدار زیادی ادرار تولید کند.
دیابت بی مزه بارداری چیست؟
دیابت بی مزه حاملگی که بیشتر به نام DI بارداری شناخته می شود، یک اختلال نادر است که در بارداری، معمولاً در سه ماهه سوم بارداری اتفاق می افتد.
پیش دیابت چیست؟
زمانی است که قند خون شما بالاتر از حد طبیعی است، اما آنقدر بالا نیست که بتوان آن را دیابت نامید. شما لزوماً متوجه هیچ علامتی نخواهید شد – می توانید آن را داشته باشید و آن را ندانید. یک آزمایش خون ساده می تواند به شما بگوید که آیا انجام می دهید یا خیر. اگر اضافه وزن دارید، بالای 45 سال دارید و ورزش نمی کنید، در معرض خطر هستید. احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 و بیماری قلبی را افزایش می دهد، اما می توانید برای درمان آن اقداماتی انجام دهید.
دیابت در کودکان و نوجوانان
دیابت نوع 1 زمانی اتفاق می افتد که پانکراس تولید انسولین را متوقف کند. انسولین هورمونی است که به سلول های بدن می گوید گلوکز (معروف به قند) را جذب کنند. کودکان مبتلا به دیابت که از راهنمایی والدین برخوردارند، یاد می گیرند که این بیماری را مدیریت کنند. ایجاد عادات مدیریتی خوب در سنین پایین به کودک کمک می کند زندگی طولانی و با کیفیت بهتری داشته باشد. پیوندهای زیر را دنبال کنید تا پوشش جامع WebMD را در مورد علل ایجاد دیابت در کودکان و نوجوانان، شکل ظاهری، نحوه درمان و موارد دیگر را بیابید.
ممکن است فرزند من دیابت نوع 1 داشته باشد؟
هر پدر و مادری می داند که نوزادان و بچه های کوچک زیاد می خوابند و می نوشند. اما اگر کودک شما به طور ناگهانی بسیار خواب آلودتر یا تشنه تر از حد معمول است، می تواند نشانه دیابت نوع 1 باشد. قبلاً به آن دیابت نوجوانی می گفتند زیرا بیشتر افرادی که به آن مبتلا می شوند کودکان خردسال بودند. کودک شما ممکن است در دوران نوزادی یا بعداً در دوران نوپا یا نوجوانی به دیابت نوع 1 مبتلا شود. بیشتر اوقات، بعد از 5 سالگی ظاهر می شود. اما برخی افراد تا اواخر 30 سالگی به آن مبتلا نمی شوند.
علائم دیابت نوع 1 را بشناسید تا بتوانید به سلامت فرزندتان کمک کنید.
این همان دیابت “کلاسیک” یا نوع 2 نیست، که اغلب با چاقی مرتبط است و در بزرگسالان دیده می شود (اما می تواند در کودکان نیز رخ دهد، معمولاً بعد از 10 سالگی). اگر کودک شما دیابت نوع 1 دارد، به این معنی است که لوزالمعده او – عضوی در سمت راست بالای شکم – انسولین کمی تولید می کند یا اصلا انسولین تولید نمی کند. این بیماری یک اختلال خودایمنی است، به این معنی که زمانی اتفاق میافتد که سیستم دفاعی بدن به سلولهایی که انسولین میسازند حمله میکند و آنها را از بین میبرد.
علائم دیابت نوع 1 در نوزادان و کودکان می تواند بسیار ناگهانی شروع شود. مراقب این علائم در نوزاد یا کودک خود باشید:
- رفتار عجیب و غریب ناگهانی
- نفسی که بوی میوه ای و شیرین می دهد
- خواب آلودگی شدید یا کمبود انرژی
- تشنگی مداوم و شدید
- غرغر کردن هنگام نفس کشیدن
- نفس عمیق
- اشتهای زیاد
- تغییرات ناگهانی بینایی
- کاهش وزن ناگهانی
- ادرار کردن بیشتر (نوزادان و کودکان نوپا ممکن است پوشک خیس بیشتری از حد معمول داشته باشند)
- دشواری در تنفس
چه زمانی باید با پزشک تماس گرفت
دیابت نوع 1 ممکن است باعث نوسانات ناگهانی و شدید قند خون شود که می تواند خطرناک باشد. اگر هر یک از علائم دیابت را در کودک خود مشاهده کردید، مهم است که او را در اسرع وقت یک معاینه فیزیکی انجام دهید، تا پزشک او بتواند فورا درمان را شروع کند. پزشک یک آزمایش ساده ادرار برای بررسی گلوکز (قند) در ادرار و یک تست برای اندازه گیری سطح اولیه گلوکز خون انجام می دهد. یک آزمایش مهم تر، به نام تست تحمل گلوکز خوراکی، می تواند به طور قطعی بگوید که آیا دیابت نوع 1 است یا خیر. کودک شما باید قبل از این روش از رژیم غذایی خاصی پیروی کند.
اگر کودک شما قبلاً مبتلا به دیابت نوع 1 تشخیص داده شده است، در صورت مشاهده هر یک از این علائم اضطراری قند خون پایین با پزشک خود تماس بگیرید:
- تاری یا دوبینی
- پوست سرد و لطیف
- گیجی
- سرگیجه
- خواب آلودگی یا خستگی
- گرسنگی شدید یا ناگهانی
- سردرد
- پوست رنگ پریده و مرطوب
- نبض سریع
- تنفس کم عمق
- تعریق
- ضعف
قند خون پایین می تواند برای کودکان مبتلا به دیابت نوع 1 تهدید کننده زندگی باشد.
علائم و نشانه های اولیه دیابت
چگونه می توانید تشخیص دهید که دیابت دارید؟ بیشتر علائم اولیه ناشی بالاتر از حد نرمال بودن گلوکز (نوعی قند) در خون شماست. علائم هشدار دهنده ممکن است آنقدر خفیف باشند که به آنها توجه نکنید. این به ویژه در مورد دیابت نوع 2 صادق است. برخی از افراد تا زمانی که از آسیب طولانی مدت ناشی از این بیماری دچار مشکل نشوند، متوجه نمی شوند که به این بیماری مبتلا هستند. در دیابت نوع 1، علائم معمولا به سرعت، در عرض چند روز یا چند هفته رخ می دهد. آنها بسیار شدیدتر نیز هستند.
علایم اولیه دیابت
هر دو نوع دیابت(دیابت نوع 1و نوع 2) برخی از علائم هشدار دهنده یکسانی دارند.
- گرسنگی و خستگی
بدن شما غذایی که می خورید را به گلوکز تبدیل می کند که سلول های شما برای انرژی از آن استفاده می کنند. اما سلول های شما برای دریافت گلوکز به انسولین نیاز دارند. اگر بدن شما انسولین کافی نداشته باشد یا انسولین تولید نکند، یا اگر سلولهای شما در برابر انسولین تولید شده مقاومت کنند، گلوکز نمیتواند وارد آنها شود و انرژی ندارید. این امر می تواند شما را بیشتر از حد معمول گرسنه و خسته کند.
- دفعات ادرار کردن و تشنگی بیشتر
معمولاً یک فرد معمولی باید بین 4 تا 7 بار در 24 ساعت ادرار کند، اما افراد مبتلا به دیابت ممکن است بسیار بیشتر از این ادرار کنند. چرا؟ به طور معمول، بدن شما گلوکز را با عبور از کلیه ها بازجذب می کند. اما زمانی که دیابت قند خون شما را بالا می برد، کلیه های شما ممکن است نتوانند همه آن را به داخل برگردانند. این باعث می شود بدن ادرار بیشتری تولید کند و مایعات مصرف شود. نتیجه: ممکن است شما بیشتر ادرار کنید. چون زیاد ادرار می کنید ممکن است خیلی تشنه شوید. وقتی بیشتر بنوشید، ادرار بیشتری نیز خواهید داشت.
- خشکی دهان و خارش پوست
از آنجایی که بدن شما از مایعات برای تولید ادرار استفاده می کند، رطوبت کمتری برای چیزهای دیگر وجود دارد. ممکن است دچار کم آبی شوید و دهانتان خشک شود. پوست خشک می تواند باعث خارش پست شما شود.
- تاری دید
تغییر سطح مایعات در بدن می تواند لنزهای چشم شما را متورم کند. آنها شکل خود را تغییر می دهند و نمی توانند تمرکز کنند.
علائم دیابت نوع 1
- کاهش وزن بدون برنامه ریزی
اگر بدن شما نتواند از غذای شما انرژی دریافت کند، در عوض شروع به سوزاندن ماهیچه و چربی برای انرژی می کند. شما ممکن است وزن خود را از دست دهید.حتی اگر نحوه تغذیه خود را تغییر نداده باشید. ببینید کدام غذاها حاوی اسیدهای چرب ترانس هستند.
- تهوع و استفراغ
وقتی بدن شما به چربی سوزی متوسل می شود، کتون می سازد. اینها می توانند در خون شما به سطوح خطرناکی رسوب کنند، یک وضعیت احتمالاً تهدید کننده زندگی به نام کتواسیدوز دیابتی. کتون ها می توانند باعث ناراحتی معده شما و تهوع شوند.
علایم دیابت نوع 2
این علایم بعد از اینکه گلوکز شما برای مدت طولانی بالا بوده ظاهر می شوند.
- عفونت های قارچی
هم مردان و هم زنان مبتلا به دیابت می توانند این موارد را دریافت کنند. مخمر از گلوکز تغذیه می کند، بنابراین وجود مقدار زیادی در اطراف آن باعث رشد آن می شود. عفونت ها می توانند در هر چین گرم و مرطوب پوست رشد کنند، از جمله:
- بین انگشتان دست و پا
- زیر سینه ها
- در اندام های جنسی یا اطراف آن
- زخم ها یا بریدگی هایی که به کندی بهبود می یابند
با گذشت زمان، قند خون بالا می تواند بر جریان خون شما تأثیر بگذارد و باعث آسیب عصبی شود که بهبود زخم ها را برای بدن دشوار می کند.مانند زخم پای دیابتی درد یا بی حسی در پاها یا ساق پاها این یکی دیگر از نتایج آسیب عصبی است.
علائم دیابت بارداری
قند خون بالا در دوران بارداری معمولاً هیچ علامتی ندارد. ممکن است کمی بیشتر از حد معمول احساس تشنگی کنید یا مجبور شوید بیشتر ادرار کنید.
علائم “هشدار دهنده” عوارض دیابت
علائم عوارض دیابت نوع 2 ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- زخم ها یا بریدگی ها به کندی بهبود می یابند
- خارش پوست (معمولا در اطراف ناحیه واژن یا کشاله ران)
- عفونت های قارچی مکرر
- افزایش وزن اخیر
- تغییرات پوستی مخملی و تیره گردن، زیر بغل و کشاله ران به نام آکانتوز نیگریکانس
- بی حسی و گزگز دست و پا
- کاهش بینایی
- ناتوانی جنسی یا اختلال نعوظ (ED)
راه های تشخیص دیابت
دیابت و پیش دیابت چگونه تشخیص داده می شوند؟
برای تشخیص دیابت از آزمایشات زیر استفاده می شود:
- آزمایش گلوکز ناشتا (FBS) پس از اینکه حداقل 8 ساعت غذا نخورده اید، گلوکز خون شما را اندازه گیری می کند. این آزمایش برای تشخیص دیابت یا پیش دیابت استفاده می شود.
- آزمایش تحمل گلوکز خوراکی، قند خون شما را پس از حداقل هشت ساعت بدون غذا خوردن و دو ساعت پس از نوشیدن یک نوشیدنی حاوی گلوکز اندازه گیری می کند. از این آزمایش می توان برای تشخیص دیابت یا پیش دیابت استفاده کرد.
- در یک آزمایش تصادفی گلوکز پلاسما، پزشک قند خون شما را بدون توجه به اینکه آخرین وعده غذایی خود را چه زمانی خورده اید، بررسی می کند. این آزمایش همراه با ارزیابی علائم، برای تشخیص دیابت استفاده می شود، اما نه برای پیش دیابت.
- آزمایش هموگلوبین A1c (HbA1c) را می توان بدون ناشتا انجام داد و می تواند برای تشخیص یا تأیید پیش دیابت یا دیابت استفاده شود.
- آزمایش گلوکز پلاسمای ناشتا (FPG).
- FPG زمانی که در صبح انجام شود قابل اعتماد است. اگر سطح گلوکز ناشتا شما 100 تا 125 میلی گرم در دسی لیتر است، نوعی پیش دیابت به نام اختلال قند ناشتا (IFG) دارید، به این معنی که احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 بیشتر است اما هنوز آن را ندارم سطح 126 میلی گرم در دسی لیتر یا بالاتر که با تکرار آزمایش در روز دیگر تأیید می شود، به این معنی است که شما دیابت دارید.
- تست تحمل گلوکز خوراکی (OGTT)
تحقیقات نشان داده است که OGTT نسبت به تست FPG برای تشخیص پیش دیابت حساس تر است، اما استفاده از آن راحت تر است. OGTT از شما می خواهد که حداقل هشت ساعت قبل از آزمایش ناشتا باشید. گلوکز پلاسما بلافاصله قبل و دو ساعت پس از نوشیدن مایعی حاوی 75 گرم گلوکز محلول در آب اندازه گیری می شود.
بیماران دیابتی چه مواد غذایی باید استفاده کنند
خوردن یک رژیم غذایی متعادل برای افرادی که دیابت دارند حیاتی است، بنابراین با پزشک یا متخصص تغذیه خود برای تنظیم یک برنامه غذایی همکاری کنید. اگر دیابت نوع 1 دارید، زمان مصرف دوز انسولین شما بر اساس فعالیت و رژیم غذایی تعیین می شود. زمانی که غذا می خورید و چقدر می خورید به اندازه آنچه می خورید مهم است. معمولاً پزشکان هر روز سه وعده غذایی کوچک و سه تا چهار میان وعده را برای حفظ تعادل مناسب بین قند و انسولین در خون توصیه می کنند.
تعادل سالم کربوهیدرات ها، پروتئین ها و چربی ها در رژیم غذایی به حفظ گلوکز خون شما در حد هدف کمک می کند. اینکه چه مقدار از هر کدام به عوامل زیادی از جمله وزن و ترجیحات شخصی شما بستگی دارد. مراقبت از کربوهیدرات های دریافتی خود – دانستن اینکه چقدر نیاز دارید و چه مقدار می خورید – کلید کنترل قند خون است. مراقب میزان کالری دریافتی خود باشید. مصرف غذاهای سرخ شده، شیرینی ها، نوشیدنی های شیرین و هر چیز شور یا چرب را کاهش دهید. در عوض روی سبزیجات زیاد، با غلات کامل، پروتئین بدون چربی، لبنیات کم چرب، میوه ها و چربی های سالم تمرکز کنید. ممکن است لازم باشد هر چند ساعت یکبار غذا بخورید تا سطح قند خون خود را ثابت نگه دارید.اگر اضافه وزن دارید، یک رژیم غذایی کم کربوهیدرات، کم چربی، کم کالری یا رژیم مدیترانه ای ممکن است به شما کمک کند وزن خود را به وزن هدف خود برسانید. بیش از 7 درصد از رژیم غذایی شما نباید از چربی های اشباع شده باشد و باید سعی کنید از مصرف چربی های ترانس به طور کلی اجتناب کنید.
سعی کنید نیمی از بشقاب خود را با سبزیجات غیر نشاسته ای پر کنید مانند:مارچوبه،کلم بروکلی،هویج،خیار،سبزی های سالاد،گوجه فرنگی
نشاسته ها
بدن شما به کربوهیدرات نیاز دارد. اما شما می توانید برای کنترل دیابت خود از این لیست به عنوان راهنما استفاده کنید.
بهترین انتخاب ها
- غلات کامل، مانند برنج قهوه ای، بلغور، جو دوسر، ارزن
- سیب زمینی شیرین پخته شده
- اقلام ساخته شده با غلات کامل و بدون شکر (یا خیلی کم) اضافه شده است
بدترین انتخاب ها
- غلات فرآوری شده مانند برنج سفید یا آرد سفید
- غلات با غلات کامل و مقدار زیادی شکر
- نان سفید
- سیب زمینی سرخ کرده
- تورتیلاهای آرد سفید سرخ شده
سبزیجات
بهترین انتخاب ها
- سبزیجات تازه، خام یا کمی بخارپز مصرف شوند
- سبزیجات منجمد ساده، کمی بخارپز شده
- سبزیجاتی مانند کلم پیچ، اسفناج و کاهو
- سبزیجات کنسرو شده کم سدیم یا بدون نمک
دستورالعمل های ایالات متحده در سال 2015 مصرف 2.5 فنجان سبزیجات در روز را توصیه می کند.
بدترین انتخاب ها
- سبزیجات کنسرو شده با مقدار زیادی سدیم اضافه شده
- سبزیجات پخته شده با مقدار زیادی کره، پنیر یا سس اضافه شده
- ترشی، اگر نیاز به محدود کردن سدیم دارید. در غیر این صورت ترشی ها مشکلی ندارند.
میوه ها
بهترین انتخاب ها
- میوه تازه
- میوه یا میوه ساده منجمد کنسرو شده بدون شکر اضافه شده
- مربا یا کنسرو بدون شکر یا کم شکر
بدترین انتخاب ها
- کنسرو میوه با شربت شکر فراوان
- مربا، ژله و کنسرو معمولی (مگر اینکه مقدار کمی داشته باشید)
- سس سیب شیرین
- میوه پانچ، نوشیدنی های میوه ای، نوشیدنی های آب میوه
پروتیین
شما انتخاب های زیادی دارید، از جمله گوشت گاو، مرغ، ماهی، گوشت خوک، بوقلمون، غذاهای دریایی، لوبیا، پنیر، تخم مرغ، آجیل
بهترین انتخاب ها
- پروتئین های گیاهی مانند لوبیا، آجیل، دانه ها
- ماهی و غذای دریایی
- مرغ و سایر ماکیان (در صورت امکان گوشت سینه را انتخاب کنید).
- تخم مرغ و لبنیات کم چرب
- اگر گوشت می خورید آن را کم چرب نگه دارید. پوست مرغ را جدا کنید.
- سعی کنید مقداری پروتئین گیاهی از لوبیا، آجیل مصرف کنید، حتی اگر گیاهخوار یا گیاهخوار نیستید. شما مواد مغذی و فیبری را دریافت خواهید کرد که در محصولات حیوانی وجود ندارد.
بدترین انتخاب ها
- گوشت های سرخ شده
- برش های گوشتی پرچرب، مانند دنده
- بیکن گوشت خوک
- پنیرهای معمولی
- مرغ با پوست
- ماهی سرخ شده
لبنیات
بهترین انتخاب
- شیر بدون چربی یا 1%
- ماست کم چرب
- پنیر کم چرب
- خامه ترش کم چرب یا بدون چربی
بدترین انتخاب ها
- شیر کامل
- ماست معمولی
- پنیر معمولی
- خامه ترش معمولی
- بستنی معمولی
چربی ها، روغن ها و شیرینی ها
مقاومت در برابر آنها سخت است اما دریافت بیش از حد و افزایش وزن آسان است، که مدیریت دیابت را دشوارتر می کند.
بهترین انتخاب ها
- منابع طبیعی چربی های گیاهی، مانند آجیل، دانه ها
- غذاهایی که به شما اسیدهای چرب امگا 3 می دهند، مانند ماهی سالمون، ماهی تن یا ماهی خال مخالی
- روغن های گیاهی مانند روغن کانولا، هسته انگور یا روغن زیتون
بدترین اتخاب ها
- هر چیزی که چربی ترانس در آن باشد. برای قلب تان بد است فهرست مواد تشکیل دهنده را برای هر چیزی که «تا حدی هیدروژنه شده» است، بررسی کنید، حتی اگر روی برچسب آن نوشته شده باشد که 0 گرم چربی ترانس دارد.
- بخشهای زیادی از چربیهای اشباع شده که عمدتاً از محصولات حیوانی میآیند، اما در روغن نارگیل و روغن پالم نیز وجود دارند. از پزشک خود بپرسید که محدودیت شما چقدر باید باشد، به خصوص اگر بیماری قلبی و همچنین دیابت دارید.
آیا دیابت درمان قطعی دارد
دیابت یک بیماری جدی است که نمی توانید به تنهایی آن را درمان کنید. پزشک به شما کمک می کند تا یک برنامه درمانی دیابت درست کنید که برای شما مناسب است — و شما می توانید آن را درک کنید. همچنین ممکن است به سایر متخصصان مراقبت های بهداشتی در تیم درمان دیابت خود، از جمله پزشک درمان زخم پا، متخصص تغذیه، چشم پزشک و متخصص دیابت (به نام متخصص غدد) نیاز داشته باشید. درمان دیابت مستلزم نظارت دقیق بر سطح قند خون (و حفظ آنها در یک هدف تعیین شده توسط پزشک) با ترکیبی از داروها، ورزش و رژیم غذایی است. با تمام تحقیقات در مورد دیابت و پیشرفت در درمان دیابت، وسوسه انگیز است که فکر کنیم کسی مطمئناً تا به حال یک درمان دیابت پیدا کرده است. اما واقعیت این است که هیچ درمانی برای دیابت وجود ندارد – نه دیابت نوع 1 و نه دیابت نوع 2. (اگرچه تغییرات سبک زندگی می تواند در برخی موارد باعث بهبودی در دیابت نوع 2 شود.) با این حال، درمان هایی وجود دارد، از جمله کارهای ساده ای که می توانید روزانه انجام دهید، که تاثیرات زیادی ایجاد می کند.
آیا درمان طبیعی وجود دارد که بتواند دیابت را درمان کند؟
درمان های طبیعی مانند تنفس عمیق شکمی، آرام سازی پیشرونده عضلانی، تصاویر هدایت شده و بیوفیدبک می توانند به کاهش استرس کمک کنند. و استرس عاطفی بر سطح قند خون شما تأثیر می گذارد. بنابراین یادگیری آرامش در مدیریت دیابت مهم است. مکمل ها نیز دیابت را درمان نمی کنند. برخی از مکمل های طبیعی ممکن است به طور خطرناکی با داروهای دیابت شما تداخل داشته باشند. نشان داده شده است که سایرین به بهبود دیابت شما کمک می کنند، اما همیشه قبل از مصرف هر مکملی با پزشک خود مشورت کنید.
چه تغییراتی در شیوه زندگی می تواند به من در مدیریت دیابت کمک کند؟
حتی با وجود اینکه هیچ درمانی برای دیابت وجود ندارد، دیابت قابل درمان و کنترل است و برخی از افراد ممکن است بهبود یابند. برای مدیریت موثر دیابت، باید موارد زیر را انجام دهید:
- سطح قند خون خود را مدیریت کنید: بدانید که چه کاری باید انجام دهید تا آنها را تا حد ممکن نزدیک به حالت عادی نگه دارید: مرتباً سطح گلوکز خود را بررسی کنید. داروی دیابت خود را به طور منظم مصرف کنید. و مصرف غذای خود را با دارو، ورزش، مدیریت استرس و عادات خواب خوب متعادل کنید.
- برنامه ریزی کنید که در هر وعده غذایی چه می خورید: تا حد امکان به برنامه غذایی دیابت خود پایبند باشید.
- تنقلات سالم همراه خود داشته باشید.
- به طور منظم ورزش کنید: ورزش به شما کمک می کند تناسب اندام داشته باشید، کالری بسوزانید و به عادی سازی سطح گلوکز خون کمک کنید.
- با قرارهای پزشکی خود همراه باشید: این شامل پزشک، مربی دیابت، چشم پزشک، دندانپزشک، متخصص پا (زخم پای دیابتی) و سایر متخصصان مراقبت های بهداشتی می شود.
داروهای دیابت
اگر دیابت نوع 1 دارید، لوزالمعده دیگر انسولین مورد نیاز بدن را برای استفاده از قند خون برای انرژی تولید نمی کند. شما به انسولین به صورت تزریقی یا از طریق پمپ مداوم نیاز خواهید داشت. یادگیری تزریق آمپول به خود یا نوزاد یا فرزندتان ممکن است در ابتدا دلهرهآورترین بخش مدیریت دیابت به نظر برسد، اما بسیار سادهتر از آن چیزی است که فکر میکنید.
برخی از افراد مبتلا به دیابت از یک پمپ کامپیوتری – به نام پمپ انسولین – استفاده می کنند که انسولین را به طور مشخص تولید می کند. شما و پزشکتان پمپ را طوری برنامه ریزی می کنید که مقدار مشخصی انسولین را در طول روز (دوز پایه) تحویل دهد. به علاوه، پمپ را طوری برنامه ریزی می کنید که مقدار مشخصی انسولین را بر اساس سطح قند خون شما قبل از غذا خوردن (دوز بولوس) ارائه دهد.
انسولین تزریقی در پنج نوع وجود دارد:
- اثر سریع (در عرض چند دقیقه اثر می گذارد و 2-4 ساعت طول می کشد)
- منظم یا کوتاه اثر (تاثیر آن در عرض 30 دقیقه و ماندگاری 3-6 ساعت)
- اثر متوسط (در 1-2 ساعت اثر می گذارد و تا 18 ساعت باقی می ماند)
- طولانی اثر (در 1-2 ساعت اثر می گذارد و بیش از 24 ساعت باقی می ماند)
- اثر فوق العاده طولانی (در 1-2 ساعت اثر می گذارد و 42 ساعت طول می کشد)
عوارض و بیماری های دیابت
- بیماری قلبی
- سکته
- بیماری کلیوی
- آسیب عصبی
- آسیب چشم
- مشکلات گوارشی
- اختلال در نعوظ
- مشکلات پوستی
- اسیب به پا (درمان زخم پای دیابتی)
- عفونت
چگونه از بیماری دیابت پیشگیری کنیم
ورزش و یک رژیم غذایی متعادل می تواند اثرات دیابت نوع 1 و 2 را تا حد زیادی بر بدن شما محدود کند. به دلیل ارتباط قوی بین دیابت نوع 2 و چاقی، بسیاری از کارهایی که می توانید برای پیشگیری از دیابت انجام دهید شامل عادات سبک زندگی سالم است. این امر به ویژه اگر اضافه وزن دارید، مقاوم به انسولین هستید، یا اگر دیابت در خانواده شما وجود دارد، صادق است. برخی غذاها و داروها نیز از ابتلا به دیابت نوع 2 جلوگیری می کنند.
به دلیل ارتباط بین چاقی و دیابت نوع 2، اگر اضافه وزن دارید، می توانید با کاهش وزن، شانس ابتلا به این بیماری را کاهش دهید. این امر به ویژه در صورتی صادق است که دیابت در خانواده شما وجود داشته باشد. در واقع، مطالعات نشان داده اند که ورزش و رژیم غذایی سالم می تواند از ابتلا به دیابت نوع 2 در افراد مبتلا به پیش دیابت جلوگیری کند – وضعیتی که اغلب قبل از دیابت نوع 2 کامل ایجاد می شود. برخی از داروها مانند متفورمین (Glucophage) نیز در به تاخیر انداختن یا پیشگیری از دیابت نوع 2 در افراد در معرض خطر موثر هستند.
در فردی که قبلاً دیابت داشته است، ورزش و رژیم غذایی متعادل می تواند تأثیرات دیابت نوع 1 و 2 را تا حد زیادی بر بدن شما محدود کند. در افراد دیابتی، ترک سیگار یکی از بهترین راه ها برای کمک به جلوگیری از اثرات مخرب دیابت است. اگر سیگار می کشید، آن را ترک کنید. سیگار کشیدن به طور چشمگیری خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش می دهد، به ویژه برای افراد مبتلا به دیابت.
مشکلات و عوارض همراه با دیابت
دیابت اگر کنترل نشود، می تواند عوارض زیادی ایجاد کند که می تواند تقریباً هر اندام بدن را تحت تأثیر قرار دهد. عوارض دیابت عبارتند از:
- بیماری قلبی
بیماری قلبی یکی از شایع ترین عوارض دیابت است. در ویزیت های مطب، پزشک ممکن است آزمایشهای مختلفی را برای بررسی بیماری قلبی انجام دهد و به شما در جلوگیری از هرگونه مشکل جدی مرتبط با قلب کمک کند. در هر ویزیت، پزشک فشار خون شما را با قرار دادن یک کاف در اطراف بازوی شما که برای خواندن جریان خون در شریانها قرار می گیرد، بررسی میکند. آنها همچنین یک نمونه خون کوچک از شما می گیرند تا سطح کلسترول LDL و تری گلیسیرید را بررسی کنند.
EKG پایه نیز باید به عنوان بخشی از یک پرونده پزشکی کامل به دست آید. درباره عوامل خطر شخصی که برای بیماری قلبی دارید، مانند سابقه خانوادگی یا اینکه سیگار میکشید، بیشتر بیاموزید، و یک برنامه پیشگیری که شامل کاهش وزن، ورزش منظم، مدیریت استرس و همچنین حفظ فشار خون، کلسترول است، تنظیم کنید. و تری گلیسیرید را در سطوح نرمال نگه دارید.
- سکته
علائم و نشانه های سکته مغزی شامل ضعف ناگهانی در یک طرف صورت یا بدن است. بی حسی در صورت، بازو یا پا؛ مشکل در صحبت کردن؛ مشکل در دیدن با هر دو چشم؛ یا سرگیجه اگر هر یک از این علائم را داشتید، فورا به پزشک مراجعه کنید. ممکن است به یک متخصص مغز و اعصاب یا سایر متخصصان سکته ارجاع داده شوید. در مورد علائم هشدار دهنده سکته بیشتر بخوانید و همچنین از راه های جلوگیری از بروز این مشکل جدی برای شما آگاه باشید.
- نفروپاتی دیابتی (بیماری کلیه)
اگر دیابت دارید، آزمایش ادرار باید سالانه برای بررسی نفروپاتی دیابتی – بیماری کلیوی انجام شود. یک آزمایش خون پایه کراتینین نیز باید برای تعیین عملکرد کلیه شما انجام شود. اگر احتمال ابتلا به بیماری کلیوی به دلیل فشار خون بالا، بیماری قلبی یا سابقه خانوادگی نارسایی کلیه وجود دارد، ممکن است نیاز به آزمایش بیشتر داشته باشید. پزشک نمونهای از ادرار شما را از نظر آلبومین، پروتئین خونی که اگر کلیههای شما آسیب ببیند، به ادرار شما ختم شود، بررسی میکند. آنها همچنین نمونهای از خون شما را برای بررسی میزان فیلتراسیون گلومرولی (GFR) میگیرند، معیاری است که نشان میدهد کلیههای شما چگونه کار خود را برای فیلتر کردن مواد زائد در خون شما انجام میدهند. پزشک شما همچنین فشار خون شما را به طور مرتب چک می کند، زیرا کنترل فشار خون بالا در کند کردن بیماری کلیوی ضروری است. میزان قندخون شما باید کمتر از 80/130 باشد.
- نوروپاتی دیابتی (آسیب عصبی)
با گذشت زمان، دیابت میتواند باعث آسیب عصبی شود که علائم بیحسی، سوزش یا درد در دستها یا پاهای شما ایجاد میکند. اگر پوست شما بی حس شود، ممکن است متوجه زخم های کوچکی نشوید که می توانند رشد کنند و به تهدید بزرگتری برای سلامتی تبدیل شوند. پاها و دستان خود را هر روز از نظر قرمزی، پینه، ترک یا زخم (زخم پای دیابتی) بررسی کنید. اگر قبل از ویزیت برنامه ریزی شده بعدی خود متوجه هر یک از این علائم شدید، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.
برای بررسی این مشکلات، پزشک حداقل سالی یک بار پاهای شما را به طور کامل معاینه می کند. آنها با ابزاری شبیه به موی برس، موی نایلونی روی آنها ضربه می زنند یا با یک سوزن کوچک به پاهای شما ضربه می زنند. اگر آن را احساس نکنید، ممکن است آسیب عصبی داشته باشید.اگر نوروپاتی دیابتی محیطی برای شما تشخیص داده شود، در هر ویزیت پزشک به معاینات کامل پا یرای بررسی زخم پای دیابتی نیاز دارید.
- رتینوپاتی دیابتی (آسیب چشمی)
برای محافظت از بینایی، همه افراد مبتلا به دیابت باید حداقل سالیانه به چشم پزشک (چشم پزشک) مراجعه کنند. به عنوان بخشی از معاینه چشم، پزشک چشم های شما را باز می کند تا بتوانند پشت چشم (شبکیه) را ببینند و تشخیص دهند که آیا دیابت باعث آسیب می شود یا خیر. برای این آزمایش، پزشک قطره هایی را در چشم شما می ریزد که به طور موقت مردمک چشم شما را بزرگتر می کند. سپس، از یک لنز بزرگنمایی ویژه برای بررسی شبکیه چشم و اعصاب بینایی استفاده میکنند. آنها همچنین فشار چشم، دید جانبی و دید از راه دور را آزمایش خواهند کرد. این آزمایش بدون درد است. اما از آنجایی که به نور حساس خواهید بود و دیدتان برای چند ساعت تار باقی می ماند، بهتر است عینک آفتابی به همراه داشته باشید و از شخص دیگری بخواهید که شما را به خانه برساند.
در افراد مبتلا به دیابت نوع 1، این معاینات سالانه باید در عرض 3 تا 5 سال پس از دیابت شروع شود، زمانی که بیمار 10 ساله یا بیشتر سن دارد. افراد مبتلا به دیابت نوع 2 پس از تشخیص باید اولین معاینه چشم خود را انجام دهند. کسانی که عوارض چشمی دارند ممکن است نیاز داشته باشند که بیشتر به چشم پزشک خود مراجعه کنند. زنان مبتلا به دیابت که باردار می شوند باید در سه ماهه اول یک معاینه جامع چشم و در طول بارداری معاینات خود را با چشم پزشک پیگیری کنند. (این توصیه برای زنانی که دیابت بارداری دارند صدق نمی کند.)
- اختلال در نعوظ (ناتوانی جنسی)
دیابت احتمال ابتلا به اختلال نعوظ یا ناتوانی جنسی را افزایش می دهد. برای برخی از مردان، اتخاذ یک سبک زندگی سالم تر، مانند ترک سیگار، ورزش منظم و کاهش استرس، ممکن است تنها چیزی باشد که برای رفع اختلال نعوظ لازم است. مهم است که با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود در مورد اختلال نعوظ خود صحبت کنید، زیرا پزشک می تواند درمان های دیگری را توصیه کند .
- مشکلات پوستی
تقریباً یک سوم افراد مبتلا به دیابت در دوره ای از زندگی خود به بیماری پوستی مرتبط با بیماری خود مبتلا می شوند. سطوح بالای گلوکز در خون زمینه مناسبی را برای رشد باکتری ها و قارچ ها فراهم می کند و می تواند توانایی بدن برای بهبودی خود را کاهش دهد. خوشبختانه، بسیاری از بیماری های پوستی در صورت تشخیص زودهنگام قابل پیشگیری و درمان موفقیت آمیز هستند. اگر در دیابت نوع 2 از پوست شما به درستی مراقبت نشود، یک بیماری پوستی جزئی می تواند به یک مشکل جدی با عواقب بالقوه شدید تبدیل شود.
- عفونت
دیابت نوع 2 توانایی بدن شما برای مبارزه با عفونت را کاهش می دهد. گلوکز خون بالا منجر به سطوح بالای قند در بافت های بدن شما می شود. هنگامی که این اتفاق می افتد، باکتری ها رشد می کنند و عفونت ها می توانند سریعتر ایجاد شوند. محل های رایج عفونت مثانه، کلیه ها، واژن، لثه ها، پاها و پوست شما هستند. درمان زودهنگام عفونت ها می تواند از عوارض جدی تر جلوگیری کند.
- مشکلات دندانی در دیابت
افراد مبتلا به دیابت بیشتر از حد معمول با خطر مشکلات جدی سلامت دهان و دندان روبرو هستند. هر چه قند خون کنترل نشده بیشتر باشد، احتمال بروز مشکلات سلامت دندان و دهان بیشتر می شود. این به این دلیل است که دیابت کنترل نشده گلبولهای سفید را که دفاع اصلی بدن در برابر عفونتهایی هستند که در دهان ایجاد میشوند، مختل میکند. با گذشت زمان، پلاک درمان نشده می تواند منجر به پوسیدگی دندان، بیماری لثه (ژنژیویت)، التهاب لثه و از دست دادن دندان شود. بنابراین مراقب علائم مشکلات لثه، از جمله لثه های متورم، حساس یا خونریزی باشید. چه دیابت دارید یا نه، حتماً روزانه مسواک بزنید، نخ دندان بکشید و با دهانشویه ضد عفونی کننده بشویید. برای جلوگیری از مشکلات جدی دندانی برای تمیز کردن و معاینه منظم به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
چه زمانی باید با پزشک خود تماس بگیرید
اگر بیش از 45 سال سن دارید یا خطرات دیگری برای دیابت دارید، حتما باید آزمایش دهید. هنگامی که این بیماری را زود تشخیص دهید، می توانید از آسیب عصبی(زخم های دیابتی)، ناراحتی قلبی و سایر عوارض جلوگیری کنید.
در کل، در موارد زیر با پزشک خود تماس بگیرید:
- احساس بیماری در معده، ضعف و تشنگی شدید داشته باشید
- زیاد ادرار می کنند
- شکم درد بدی داشته باشید
- عمیقتر و سریعتر از حد معمول نفس میکشید
- تنفس شیرینی داشته باشید که بویی شبیه پاک کننده لاک ناخن می دهد (این نشانه کتون بسیار بالا است.)
سوالات متداول درباره دیابت
دیابت بیماری است که فرد نمی تواند قند خون مصرف کند. و سلول های گیرنده انسولین، فرد مبتلا نمی تواند انسولین جذب کند و یا به زبان ساده تر لوزوالمعده فرد مبتلا توانایی تولید انسولین را ندارد.
دیابت نوع1 دیابت نوع2 دیابت بارداری پیش دیابت دیابت بی مزه دیابت چیست؟(تعریف دیابت به زبان ساده)
چند نوع دیابت(مرض قند) داریم؟