روز جهانی دیابت (WDD) در سال 1991 توسط فدراسیون بینالمللی دیابت و سازمان بهداشت جهانی در پاسخ به نگرانیهای فزاینده در مورد تهدید روزافزون سلامت ناشی از دیابت نامگذاری شد. مجمع عمومی سازمان ملل در 20 دسامبر 2006 با تصویب قطعنامه برجسته و منحصر به فرد، دیابت را “یک بیماری مزمن و ناتوان کننده با هزینه های هنگفت“ معرفی کرد که خانوادهها، دولت ها و کل جهان با آن مواجه است. بر اساس قطعنامه سازمان ملل، چهاردهم نوامبر (23 آبان ماه) روز جهانی دیابت اعلام شد. و این روز هر سال در 14 نوامبر، سالروز تولد سر فردریک بانتینگ، که به همراه چارلز بست در سال 1922 انسولین را کشف کردند، جشن گرفته می شود. روز جهانی دیابت بزرگترین کمپین آگاهسازی دیابت در جهان است که بیش از 1 میلیارد نفر در بیش از 160 کشور جهان مخاطبان جهانی را جذب میکند. این کمپین توجه را به موضوعات بسیار مهم در دنیای دیابت جلب می کند و دیابت را بطور اساسی در کانون توجه عمومی و سیاسی نگه می دارد.
هدف کمپین روز جهانی دیابت این است:
- بستری برای ترویج تلاشهای حمایت از فدراسیون بینالمللی دیابت در طول سال.
- محرک جهانی برای ترویج اهمیت انجام اقدامات هماهنگ و هماهنگ برای مقابله با دیابت به عنوان یک موضوع مهم بهداشت جهانی این کمپین با لوگوی دایره آبی نشان داده شده است که در سال 2007 پس از تصویب قطعنامه سازمان ملل در مورد دیابت به تصویب رسید. دایره آبی نماد جهانی آگاهی از دیابت است. این نشان دهنده اتحاد جامعه جهانی دیابت در پاسخ به اپیدمی دیابت است.
هر سال، کمپین روز جهانی دیابت بر یک موضوع اختصاصی تمرکز می کند که برای یک یا چند سال اجرا می شود. موضوع روز جهانی دیابت 23-2021 دسترسی به مراقبت از دیابت است.
نماد روز جهانی دیابت
برای روز جهانی دیابت از سوی سازمان ملل ، استفاده از یک دایره به عنوان نشان «همه با هم برای دیابت»، تصویب شد. دایره یک نماد ساده است که به راحتی می توان آن را پذیرفت و استفاده کرد. در تمام ِ فرهنگ ها دایره، نشـانه زندگی و سلامتی است و معنی این نماد نیز این است که فشارهای سخت و شدید، نتیجه مثبت دارد. رنگ آبی، تجسم آسمان است که همه ملت ها را متحد می کند (رنگ پرچم سازمان ملل نیز آبی است). دایره آبی دیابت، نشان اتحاد جهانی برای مبارزه علیه دیابت است.
روز جهانی دیابت در سالهای 2021 تا 2023 با هدف امید به دسترسی همه مبتلایان به خدمات مراقبتی دیابت در سراسر چهان برگزار میشود.
دیـابت چیــــست ؟
دیابت یک اختلال در سوخت و ساز (متابولیسم) بدن است که در آن یا انسولین به مقدار کافی در بدن وجود ندارد و یا انسولین موجود قادر نیست تا وظیفه خود را به درستی انجام دهد و در نتیجه به علت وجود مقاومت در برابر آن، قند خون بالا میرود. انسولین هورمونی است که توسط سلولهای “بتا” واقع در پانکراس ترشح میشود و وظیفه اصلی آن کاهش قند خون است. پانکراس نیز یکی از غدد دستگاه گوارش است که در پشت معده قرار دارد بالا بودن قند خون در دراز مدت باعث بروز عوارض در سیستم قلب و عروق، کلیهها، چشم و سلسله اعصاب میگردد.