نوروپاتی دیابتی نوع منحصر به فردی از آسیب عصبی ناشی از دیابت است. این نوع آسیب عصبی بیشتر در دست و پای بیماران دیابتی دیده می شود و فعالیت های روزمره مبتنی بر حرکت را دشوار و ذاتاً خطرناک می کند.علائمی مانند درد و بی حرکتی و همچنین خطراتی مانند زوال سریع پوست، به دلیل تمایل افراد به پوشیدن کفش های عادی تقریباً هر روز، اغلب در پاها شایع تر است. خوشبختانه راه حلی وجود دارد. امروزه، بسیاری از شرکتهای تولید کفش، کفشهایی را طراحی و تولید میکنند که بهطور خاص ساخته شدهاند تا علائم و خطرات ناشی از نوروپاتی دیابتی را کاهش دهند. شاید برایتان سوال پیش بیاید که بیماران دیابتی چه کفشی بپوشند؟ در ادامه با ما همراه باشید تا با کفش دیابت آشنا شوید.
کفش مخصوص بیماران دیابتی
کفش های دیابتی باید دارای ویژگی های خاصی باشند که برخی از شرایطی را که بیماران دیابتی از آن رنج می برند، کاهش دهد، مانند زخم پای دیابتی، شکستگی پوست، نوروپاتی دیابتی و بی حسی.
کفش های دیابتی به طور خاص برای کمک به رفع مشکلات پا برای افراد مبتلا به دیابت طراحی شده اند. این مشکلات ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تخریب پوست، ناشی از گردش خون ضعیف
- زخم پا بدلیل بی حسی
- نوروپاتی دیابتی
جوراب مخصوص دیابت در بهبود بیماران دیابتی
جوراب های دیابتی برای همه افراد مبتلا به دیابت ضروری نیست، اما می تواند برای کسانی که به آن نیاز دارند، فوایدی داشته باشد. کسانی که می توانند از پوشیدن جوراب دیابتی به جای جوراب معمولی سود ببرند، موارد زیر هستند:
- پاهای عرق کرده یا مرطوب
- تغییر رنگ پاها یا تاول یا عفونت قارچی
- تغییرات دمای پا
- آسیب عصب دیابتی
- بیماری شریان محیطی
- زنان باردار و مبتلا به دیابت بارداری زیرا جوراب ها می توانند به کاهش تورم پاها که ممکن است در بارداری رخ دهد کمک کنند.
- جوراب های دیابتی برای مسافرت ایده آل هستند زیرا می توانند تورم و خطر لخته شدن خون ناشی از نشستن طولانی مدت را کاهش دهند. اگر قصد سفر با هواپیما را دارید، به دنبال جوراب هایی با فشرده سازی سبک باشید که می تواند به گردش خون کمک کند.
فواید جوراب دیابتی
پوشیدن جوراب دیابتی نسبت به جوراب معمولی فواید زیادی دارد از جمله:
- پاها را در برابر اصطکاک محافظت می کند تا از ایجاد زخم و تاول جلوگیری گردد
- برای افزایش گردش خون، فشرده سازی ملایم ایجاد می نماید
- سبک و قابل تنفس است
- از نقاط حساس فشار پا محافظت می کند
- در برابر باکتری و عفونت محافظت می کند
- بو را کاهش می دهد
- خطرات مرتبط با قطع عضو در آینده را به حداقل می رساند
تفاوت کفش های معمولی و کفش مناسب افراد دیابتی
اکثر کفش های دیابتی با کفش های معمولی متفاوت هستند زیرا دارای ویژگی های زیر هستند:
1- رویه بدون اتصال – کفش های معمولی اغلب از مواد سفت ساخته می شوند که می توانند پشت پاشنه و بالای انگشتان پا را تحریک کنند. رویه ها تضمین می کنند که فشار اضافی روی این قسمت های پا وارد نمی شود.
2- فضای داخلی محافظ – قسمت داخلی اکثر کفش های دیابتی از مواد نرم تر و دوخت هایی تشکیل شده است که بیرون زده و باعث تحریک پا نمی شود.
3- زیرههای بالشتک مانند – کفیهای با بالشتک سنگین، ثبات و تحرک را تسهیل میکنند و در عین حال ضربه روی پا را در هر مرحله کاهش میدهند.
4- عمق بیشتر: بیشتر کفشهای دیابت نسبت به کفشهای معمولی عمق بیشتری نسبت به کفشهای معمولی دارند تا تناسبی بدون فشار داشته باشند. این همچنین تضمین می کند که درج های ارتوتیک ضخیم به راحتی در داخل کفش قرار می گیرند.
5- کفیهای تخصصی: برخی از کفشهای دیابتی دارای کفیهای تخصصی هستند که فشار روی کف پا را کاهش میدهند، بالشتک بیشتری ایجاد میکنند و قوس کف پا را پشتیبانی میکنند.
بیماران دیابتی از چه کفش هایی نباید استفاده کنند؟
از پوشیدن کفش هایی با نوک تیز خودداری کنید. کفش هایی با کفی خیلی صاف یا پاشنه بلند نخرید زیرا اجازه توزیع یکنواخت فشار پا را نمی دهد. به دنبال مدل هایی باشید که کفی نرم دارند. سبکهای چرم، بوم یا جیر را انتخاب کنید تا جریان هوا به اندازه کافی انجام شود.
آیا کفش مناسب در بهبود زخم پای دیابتی تاثیرگزار است؟
مزایای کفش دیابتی
- کنترل حرکت بهتری را فراهم می کند
- گردش خون را ارتق می دهد
- از آسیب به بافت پوست جلوگیری می کند
- از ایجاد پینه در پا جلوگیری می کند
1 دیدگاه